Du er her: Student.no > Pressemelding > Ta ansvar, kunnskapsminister

05.05.2015

Ta ansvar, kunnskapsminister

Tilstandsrapporten for høyere utdanning viser at kun 40 % av studentene fullfører studiene på normert tid. – Det er altfor dårlig, sier Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til NRK, og foreslår en økonomisk belønning til studentene som fullfører i tide. En slik ordning vil i følge departementets egne tall koste over 1 milliard kroner. Norsk studentorganisasjon (NSO) er enige i utfordringen, men mener forslaget ikke løser problemet.

Pressemelding fra Norsk studentorganisasjon (NSO) 5/5-15

Vi mener det er feil å bruke så mye penger på de som er ferdig med å studere. Vi trenger ikke en økonomisk bonus for å gjøre jobben, vi trenger nok penger i den tiden vi faktisk er studenter, sier leder i NSO Anders Kvernmo Langset.

De fleste studenter er i dag avhengige av deltidsjobb og penger fra familien. NSO mener problemet er svak studentøkonomi og for dårlig faglig oppfølging, og avviser at regjeringens forslag om økonomiske incentiver etter endt utdanning vil løse problemene.

Det er mange årsaker til at studenter bruker lenger tid på å fullføre utdanningen. Vi er opptatt av å ikke straffe de studentene som også bruker tid på frivillig arbeid, er foreldre, har sykdomsperioder eller må jobbe mye ved siden av studiene, sier Langset.

Norsk studentorganisasjon peker på helt andre tiltak for å få studentene til å lykkes i studiene og etterlyser en holdningsendring fra politikerne. Studentene ønsker høyere faglige krav, tettere oppfølging i studiet og økonomisk rom til å først og fremst bruke tiden på studiene.

Vi savner politikere som i stedet for å skylde på studentene stiller spørsmålet: Hva må vi gjøre for at studenten skal lykkes?  Studiefinansieringen økte med én prosent over prisvekst i årets budsjett, og studenter flest opplever for dårlig oppfølging i studiet. Det er ikke godt nok, her må kunnskapsministeren ta ansvar, avslutter NSO-lederen.

Del dette