Du er her: Student.no > Pressemelding > Studentpolitikere ble nektet å reise til Vest-Sahara

23.01.2017

Studentpolitikere ble nektet å reise til Vest-Sahara

NSOs studentdelegasjon til Vest-Sahara Jone Trovåg  og Jonas Striksland
NSOs studentdelegasjon til Vest-Sahara Jone Trovåg og Jonas Striksland

– Utdannes til en meningsløs fremtid

Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara medfører store problemer for norske studenter. Natt til mandag, klokken 04.30, ble en studentdelegasjon fra Norsk studentorganisasjon (NSO) nektet adgang til Vest-Sahara, og returnert tilbake til Marokko. Representantene fra studentdelegasjons mål var å komme inn i okkuperte Vest-Sahara og treffe Saharawiske studenter. NSOs-delegasjonen består av to studenttillitsvalgte: sentralstyremedlem Jone Trovåg fra Haugesund og student ved NTNU i Trondheim og Jonas Strisland, leder av velferd- og likestillingspolitisk komité, fra Bergen.

Pressemelding fra Norsk studentorganisasjon 23/1-17

Vi er nå i trygt tilbake i Agadir, men vi håpet på å gjennomføre turen og vise vår støtte til det Saharawiske folk og studenter, uttaler Jonas Strisland leder av Norsk Studentorganisasjons Velferds- og likestillingpolitisk komité og Jone Trovåg, sentralstyremedlem i NSO.

Delegasjonen satt seg på en buss i Agadir rundt midnatt, natt til mandag, med håp om å komme inn i Vest-Sahara. Kun noen timer senere ble de to studentene stoppet på en checkpoint, håndplukket av politiet ut av bussen og satt i en politibil tilbake til Agadir uten ytterligere forklaringer.

Vi hadde håpet på å få møte studenter i Vest-Sahara og lære om undertrykkelsen de lever under mens de studerer, sier Jonas Strisland.

Det er fremdeles store problemer i Vest-Sahara. Saharawiene møter kontinuerlig brudd på menneskerettigheter. De som blir forvist til et liv i eksil, i flyktningleirene til Algerie, må reise til andre land for å gå på ungdoms- & videregåendeskole og universiteter. Marokko har okkupert Vest-Sahara i 40 år, og de har enda ikke bygget et universitet i området som gjør at saharawiske studenter enten må ta sin utdanning i flyktningleiren eller på kostbare universiteter i Marokko. Studenter på campus som går på fredelig demonstrasjoner blir fengslet og overvåket.

Når studentene i Marokko er ferdigutdannet, returnerer til et liv i leirene uten jobber og framtidsmuligheter. Det resulterer i at de blir marginalisert og arbeidsløse. Arbeidsplassene reserveres til folk fra nabolandene. Saharawiene venter på at det internasjonale samfunn skal gripe inn!

Hvorfor skal Saharawiske studenter og folk utdannes til en meningsløs fremtid, spør Strisland og Trovåg

NSO og flere studentdemokratier i Norge, som NTNU, Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen har vedtatt støtteerklæringer for Vest-Sahara og det Saharawiske folk. Her pekes det på krav om gjennomføring av folkeavstemningen for uavhengighet og krav om opphør av den Marokkanske okkupasjonen av Vest-Sahara, som FN vedtok i 1992.

Del dette