Du er her: Student.no > Pressemelding > Nytt år – dyrere studielån

06.01.2015

Nytt år – dyrere studielån

Med det nye året kommer også en endring som gjør det dyrere for alle med studielån. Regjeringen har fått med seg Stortinget på å øke studielånets rentepåslag fra 1% til 1,25 % fra og med 2015. Dette fører til at staten drar inn ytterligere 300 millioner for 2015.

Pressemelding fra Norsk studentorganisasjon (NSO) 6/1-15

Høy kompetanse er et gode for samfunnet, men likevel velger Stortinget å gjøre det dyrere for alle de som har lån i Lånekassen. Tallene viser helt klart at behovet for økning ikke er tilstede. Lånekassen trenger ikke disse pengene, dette handler om at over 600 000 med studielån skal finansiere politikernes valgløfter, sier leder i NSO, Anders Kvernmo Langset.

Argumentasjonen vi møter fra Regjeringen er at rentepåslaget skal dekke økte administrasjonskostnader og det tapet Statens lånekasse har på utlån siden lånet gis uten sikkerhet. NSO har sett nærmere på tallene og mener regjeringen har svært dårlige argumenter for å øke studielånet.

-Her sørger Stortinget for å få mer igjen for hver krone de låner til studentene, og at alle med høyere utdanning får økt lånebyrde. Dette gjør at nyutdannede må starte livet med enda mer i gjeld, når vi har tatt utdanning for å gjøre en jobb som arbeidslivet har bruk for, sier Langset.

NSO håper at selv om 2015 gir økt utgifter for alle med lån i Lånekassen vil året også gi mer edruelige politikere. Neste års statsbudsjett bør reversere rentepåslaget.

Etter jul og nyttår er avisene fulle av spareråd. Det er uklokt om det å ta høyere utdanning skal bli en økonomisk risiko, hvor Stortinget får en lettvint inntekt på bekostning av landets sykepleiere, lærere, statsvitere og matematikere, sier en oppgitt Langset.

 

Info:

Lånekassen i tall (estimat)                                                               (i 1000 kr)

Inntekter fra Lånekassens rentepåslag i 2013                                               911 000

Utgifter til drift og adm. av Lånekassen, samt tap på lån i 2013            600 000

Overskudd 2013                                                                                                   311 000

Budsjettert økning i overskudd ved økt rentepåslag (2015) 314 000

Kilder: Lånekassen og Statsbudsjettet 2015 

Del dette