Du er her: Student.no > Pressemelding > Høyere utdanning skal ikke være en samlebåndsproduksjon

17.07.2015

Høyere utdanning skal ikke være en samlebåndsproduksjon

Foto: Offentlig eiendom
Foto: Offentlig eiendom

Opptakstallene til høyere utdanning, som ble offentliggjort i dag, viser at høyskoler og universiteter over hele landet tar opp langt flere studenter enn de har plass til. 88.984 studenter har blitt tilbudt studieplass, mens Kunnskapsdepartementet kun skal finansiere 53.750. Dette er for dårlig sier Norsk studentorganisasjon (NSO).

 Pressemelding fra Norsk studentorganisasjon (NSO) 17/7-15

 

Det er positivt at så mange ønsker å ta høyere utdanning, problemet er at det ikke er plass til alle. Første møte med høyere utdanning skal ikke være i en trapp. Vi trenger en plan for investering i bygg for å klare å romme alle studentene. Det er opp til Kunnskapsdepartementet og hele utdanningssektoren å ta ansvar for dette, sier Therese Eia Lerøen, leder i NSO.

NSO frykter at de høye opptakstallene går ut over studiekvaliteten.

Det at studentene møter fulle forelesningssaler, trange lesesaler og lite oppfølging fra faglig ansatte, har en skremmende effekt på studentenes læring. Universiteter og høyskoler skal ikke være fabrikker. Måten institusjonene finansieres på i dag premierer en samlebåndsproduksjon som ikke gir rom for den kreativiteten eller innovasjonen Norge trenger i fremtiden. Det er en systemsvikt som hindrer god utdanningskvalitet, fortsetter Eia Lerøen.

Regjeringen må ta ansvar for å gi institusjonene økonomisk forutsigbarhet slik at de ikke er avhengige av å ta inn flere studenter enn de har plass og professorer til, mener NSO.

Det er dagens studenter som er fremtidens Norge, og det er på tide at regjeringen virkelig tar ansvar for å sikre kvalitet i høyere utdanning, avslutter Eia Lerøen.

Del dette