Du er her: Student.no > Nyheter > Viktig gjennomslag for NSO på ESUs Board Meeting

09.12.2014 (oppdatert 10.12.2014)

Viktig gjennomslag for NSO på ESUs Board Meeting

Studenter fra hele Europa deltok på ESUs 67. Board Meeting. Her voteres det!
Studenter fra hele Europa deltok på ESUs 67. Board Meeting. Her voteres det!

Fire representanter fra NSO har deltatt på den Europeiske Studentunions (ESU) 67. Board Meeting i Aserbajdsjans hovedstad Baku. – Vi er slitne etter en hard uke, men vi fikk igjen for aktiv innsats i form av mye politisk gjennomslag, sier internasjonalt ansvarlig Helge Schwitters.

NSOs delegasjon besto av fagligpolitisk ansvarlig Therese Eia Lerøen, politisk rådgiver Aengus Ó Maoláin, tidligere internasjonalt ansvarlig Axel Nerdrum og Helge Schwitters, som var delegasjonsleder. De reiste til Baku allerede lørdag 29. november.

– Jeg vil skryte av delegasjonen og innsatsen som har blitt gjort i Baku. NSO har vist at vi tar ansvar, også på europeisk nivå, sier delegasjonsleder Helge Schwitters

Bergen vert i 2016

Det største målet med møtet for NSO sin del var å bli valgt som vert for Board Meeting våren 2016. Dette stemte delegatene fra en rekke europeiske land enstemmig for. I forkant hadde NSO lagt ned en mengde timer i å planlegge program, lage budsjett og skrive søknad. Under selve møtet ble søknaden presentert og diskutert både i plenum og i sosiale settinger. Med full støtte til arrangementet kan NSO med glede ønske Europas studenter velkommen til Bergen i 2016!

– Vi har fått mange gode tilbakemeldinger på søknaden, og særlig på vårt ønske om å løfte den globale studentstemmen under seminaret som skal avholdes i forbindelse med møtet. Vi tar med oss all den positive energien i vårt videre arbeid fram mot arrangementet, sier Schwitters.

En aktiv norsk delegasjon

Strategi og handlingsplan for ESUs arbeid i de neste tre årene ble også vedtatt. De norske representantene hadde som hovedmål å satse på de gode prosjektene ESU er i gang med og skape en strategi som er realistisk og gjennomførbar. Forslag om å fjerne internasjonalt arbeid fra de prioriterte arbeidsoppgavene ble motargumentert og nedstemt.

I løpet av det siste semesteret har NSO tatt aktivt standpunkt mot vilkårlig og ugjennomsiktig avslag på visum for iranske studenter. Med støtte fra NSO ble det fremmet en rekke forslag om å gjøre visumprosessen mer ryddig og forutsigbar. Saksansvarlig Therese Eia Lerøen er fornøyd med gjennomslaget:

– Vi er fornøyd med at gjennomsiktige og forutsigbare prosesser for oppholdstillatelse blir prioritert av europeiske studenter. Dette er en viktig sak både for de det gjelder og for internasjonalisering av europeisk høyere utdanning, konstaterer hun.

Gjennomslag for beskyttelse av utdanning

SAIH var også representert i Baku ved leder Jørn Wichne Pedersen. Som en av hovedinnlederne under seminaret om menneskerettigheter presenterte han studentdelegatene for Lucens-guidelines, et initiativ for å gi utdanningsbygg beskyttelse under væpnede konflikter. Students at risk fikk også en egen sesjon og begge foredragene møtte god respons og aktive deltagere. Sammen med NSO og en rekke støttespillere ble det fremmet en støtteerklæring fra ESUs side til Lucens-guidelines. Dermed inntar europeiske studenter et aktivt standpunkt i saken.

– Det er godt å se at saker ikke bare blir diskutert under møtet, men også fører til vedtak. Vi tror støtte fra en interesseorganisasjon med ESUs tyngde er med på å løfte denne viktige saken, så nå venter vi på positiv respons fra øverste politiske hold, sier Axel Nerdrum som skrev og argumenterte for resolusjonen.

Etter nyttår går den europeiske studentbevegelsen et spennende halvår i møte. I mai skal Bologna-avtalen opp til ny diskusjon i Armenias hovedstad Jerevan og her vil videre kurs stakes ut. Resultatet vil legge sterke føringer for utviklingen av europeisk høyere utdanning.

– NSO ønsker å bidra aktivt fram mot ministermøtet i Jerevan. Før dette skal Europas studenter møtes til et nytt Board Meeting og jeg føler meg trygg på at NSO vil være konstruktive og synlige også her, avslutter Schwitters.

Fra NSOs presentasjon av søknaden om å få være medarrangør av Board Meeting 70.
Fra NSOs presentasjon av søknaden om å få være medarrangør av Board Meeting 70.
Del dette