Du er her: Student.no > Nyheter > Studentene må ut av deltidsjobben og inn i det faglige fellesskapet

02.05.2016

Studentene må ut av deltidsjobben og inn i det faglige fellesskapet

Forsiden til årets tilstandsrapport for høyere utdanning (Foto: Gjerholm Design / Anne Leela)
Forsiden til årets tilstandsrapport for høyere utdanning (Foto: Gjerholm Design / Anne Leela)

Årets tilstandsrapport viser at kun 40 prosent av bachelorstudentene fullfører utdanningen sin på normert tid. Norsk studentorganisasjon (NSO) mener det må investeres i studentene.

Først og fremst mener vi at studentene må ha tid til å studere. Når studentene går rundt 4000 kroner i minus i måneden må de hente dette underskuddet et sted. Studentene må få muligheten til å bruke mindre tid på deltidsjobben og mer tid i det faglige fellesskapet, sier Therese Eia Lerøen, leder av NSO.

Frafall og lav gjennomføringsgrad på normert tid har vært en tendens vi har sett over flere år. Kvalitetsreformen fra 2003 hadde en rekke løfter til studentene som bedre økonomi og mer oppfølging og veiledning. Lite har skjedd.

Kvalitetsreformen kom i stor grad med tomme løfter. Det er på tide å gjøre en utredning for å finne årsakene til frafallet og komme med Therese Eia Lerøen (Foto: NSO/ Skjalg Bøhmer Vold)målrettede tiltak. Dette kan regjeringen gjøre allerede i revidert nasjonalbudsjett, sier Eia Lerøen.

Regjeringen skal legge frem en stortingsmelding om kvalitet i høyere utdanning våren 2017. Dette arbeidet har allerede startet og kunnskapsministeren har lovet at det vil komme et kvalitetsløft i høyere utdanning.

Vi forventer at regjeringen gjennom stortingsmeldingen kommer med tydelige forventninger og krav til landets universiteter og høyskoler. Det betyr allikevel ikke at institusjonene må vente til 2017 for å gjøre forbedringer slik at studentene kan fullføre studiene på en god måte, avslutter Eia Lerøen.

Del dette