Du er her: Student.no > Nyheter > Studentene ga innspill til Nybø om studentmobilitet

07.11.2018

Studentene ga innspill til Nybø om studentmobilitet

Høyere utdannings- og forskningsminister Iselin Nybø inviterte tirsdag studentorganisasjoner fra hele landet til regjeringens representasjonsbolig for det første studentpolitiske toppmøtet. Møtet hadde som hovedtema studentmobilitet, men statsråden hadde også en ny stortingsmelding i ermet.

De aller fleste av NSOs medlemslag var representert på samlingen. I tillegg var også Velferdstingene, ANSA, ISU og andre studentdemokratier til stede. Samlingen er ment for at studentene skal kunne gi innspill på problemstillinger som må jobbes med i forbindelse med stortingsmeldingen om studentmobilitet. NSOs leder Håkon Randgaard Mikalsen hyller initiativet.

Det veldig flott at statsråden inviterer oss til å komme med innspill på mobilitetsmeldingen. Det er vi studenter som vet hvor skoen trykker når det kommer til studentmobilitet. Vi vet hva vi må gjøre for at flere skal kunne dra ut, og for at de utenlandske studentene som velger å studere i Norge skal få mest mulig ut av sitt opphold her, sier Mikalsen.

At flere studenter skal dra på utveksling virket å være målet for de fleste. I dag drar rundt 15 % av studentene på et utvekslingsopphold i løpet av studietiden. NSO mener det må være et mål om at dette tallet skal ligge på minst 30. Regjeringen er mest ambisiøse og vil ha over halvparten ut.

Jeg mener helt klart at det er et gode at flere drar på utveksling. Samtidig er ikke det viktigste at man drar på utveksling. Det viktigste er at de som drar på utveksling får god utveksling. Målet må helt klart være at alle som drar ut sitter igjen med et bedre læringsutbytte enn hvis de forble hjemme, sammen med nye venner og bekjentskaper fra utlandet, sier Mikalsen.

Statsråden hviler heller ikke på laurbærene når det kommer til stortingsmeldinger. I åpningstalen varslet hun en ny stortingsmelding om koblingen mellom akademia og arbeidsliv, med særlig vekt på praksis.

Tematikken som statsråden nå setter under lupen er særdeles viktig for oss. Vi vet det er store utfordringer ved institusjonene når det gjelder praksis, vi vet at flere studenter blir utnyttet av bedrifter og organisasjoner som gratis arbeidskraft og vi vet at flere studenter ønsker mer arbeidslivsrelevans i utdanningene sine. Det er et stort arbeid som må gjøres, vi gleder oss til å være med og er glad for å bli inkludert så tidlig i prosessen, avslutter Mikalsen.

Del dette