Du er her: Student.no > Nyheter > Ny rapport forteller historien til saharawiske studenter i marokkanske fengsler

10.06.2020

Ny rapport forteller historien til saharawiske studenter i marokkanske fengsler

Vest-Sahara: Afrikas siste koloni (foto: Støttekomiteen for Vest-Sahara)
Vest-Sahara: Afrikas siste koloni (foto: Støttekomiteen for Vest-Sahara)

Et fengsel er vanligvis fylt av bråket fra fangene. Men ikke Ait Mellout. I Ait Melloul terroriseres du av en stillhet, som bare brytes av skrikene fra fanger som tortureres”. Norsk studentorganisasjon (NSO) og Støttekomiteen for Vest-Sahara sin nye rapport gir historien til en glemt gruppe fengslede studenter som FN ber løslatt. 


Rapporten publiseres av Støttekomiteen for Vest-Sahara og Norsk studentorganisasjon 11/6-20

I rapporten lar vi fire unge menn fortelle sine historier med egne ord. De tar oss tilbake til tiden de begynte å engasjere seg i frigjøringskampen for det saharawiske folk som barn og tenåringer, inntil den dagen deres studentaktivisme førte til arrestasjon, tortur, tilståelser under tortur og lange fengselsstraffer under forferdelige fengselsforhold.

Studentdemokrati og aktivisme er en grunnleggende rettighet i Norge. Her er det nesten umulig å forestille seg å kunne bli straffet for å engasjere seg politisk eller for å ytre sin mening. Alle studenter i verden fortjener denne grunnleggende rettigheten, sier Stian Skarheim Magelssen, Internasjonalt ansvarlig i Norsk studentorganisasjon.

Historiene danner bakgrunnen for en nylig avgjørelse fra FNs arbeidsgruppe for vilkårlig fengsling, som krever at studentene løslates. Avgjørelsen viser til at arrestasjonen og fengslingen av de saharawiske studentene var og er vilkårlig. FN-organet konkluderte med at deres grunnleggende menneskerettigheter har blitt krenket, og viste til at det var studentenes studentaktivisme og støtte til retten til selvbestemmelse for det saharawiske folk som var bakgrunnen for fengslingen. Dette utgjør rasediskriming, hevder FNs ekspertgruppe.

Undertrykkelse av studentaktivisme er et tegn på et svakt demokratisk samfunn. Vi står bak studenter internasjonalt – og saharawiske studenter – som kjemper en legitim kamp for sine rettigheter, sier Magelssen.

Gruppen av studentaktivister består av flere av lederne for de saharawiske studentorganisasjonene i de marokkanske byene Agadir og Marrakech. De er kjent som «Studentgruppen» eller «Group of El Wali». For tiden er fem av studentene fortsatt fengslet, med fengselsstraffer opp mot 12 år. Noen av studentene ble løslatt fra fengsel i 2019 etter å ha sonet dommer på tre år. Historiene som nå fortelles, tilhører studentene som ble løslatt i fjor.

Rapporten kan leses her

Del dette