Du er her: Student.no > Nyheter > NSO søker studenthelter!

01.03.2014 (oppdatert 11.04.2014)

NSO søker studenthelter!

studenthelt

Tale fra Ola Magnussen Rydje til Statsministeren 1. mars 2014.

Utdanning er dyrt, men uvitenhet koster mer.

Kjære statsminister, kjære studentledere, kjære gjester.

Først må jeg si at vi setter utrolig stor pris på at du kommer for å møte oss statsminister! Jeg tror det er historisk og den første gangen at Norges statsminister møter studentene på den måten du gjør i dag, og det forteller oss mye om ambisjonene du og regjeringen har for høyere utdanning.

Bakgrunnen for at studentbevegelsen samles på toppnivå med ledere fra hele landet i dag handler om våre ambisjoner for høyere utdanning, og den rollen og det ansvaret studentene har for å oppfylle regjeringens mål om å realisere kunnskapssamfunnet.

Et imageproblem for studentene har i mange år vært at bakgrunnen for ambisjonene våre, og da spesielt kravene våre til statsbudsjettet ikke har kommet tydelig frem. Vi får nemlig ofte høre at kampen vår for økt studiestøtte eller flere studentboliger av mange har blitt oppfattet som «mer til oss, mer til meg».  Men kjære statsminister, hvis jeg kan få slå en ting fast med en gang så er det at dette ikke stemmer.

Grunnen til at vi mener at studiestøtten må økes og at det må bygges flere studentboliger er IKKE at vi ønsker oss eller mener at vi skal ha statsfinansiert luksus.

Grunnen til at studentøkonomien må bedres er fordi den er en forutsetning for at vi kan være tilstede under utdannelsen vår. Vi mener og vi ønsker at det skal stilles høye krav til norske studenter, men det krever at vi har en reell økonomisk mulighet til å være på lesesalen, på seminarer og i et sosialt studiemiljø – ikke på deltidsjobben.

For debatten om studiestøtten og studentboliger som et av mange viktige virkemidler for kunnskapssamfunnet er for oss en grunnleggende debatt om kvaliteten i høyere utdanning – ikke om økt forbruk og lommeboka.

Statsminister Erna Solberg på toppmøte En erfaren politiker og statsmann fortalte meg denne uken at «short is beautiful» når man skal overlevere budskap til statsministeren. Og hvis det er et budskap jeg avslutningsvis håper statsministeren tar med seg fra studentbevegelsen og studentledere i dag til budsjettkonferansen neste helg, så er det følgende:

Utdanning er dyrt, men uvitenhet koster mer.

Vår drøm er at samtalen om høyere utdanning som går rundt regjeringsbordet når statsbudsjettet skal forhandles handler om potensialet for hva vi kan få til og hvilke enorme gevinster en investering i studenter og utdanning har for både enkeltmennesket og samfunnsøkonomien.

Vi har vært imponert over regjeringens mange lovende tilløp, statsminister, og vi håper det ender i et statsbudsjett med et enda større hopp.

Kjære statsminister, velkommen til oss.

Del dette