Du er her: Student.no > Nyheter > Valgkomiteen starter innstillingsarbeidet: – Mange gode kandidater

26.03.2015 (oppdatert 27.03.2015)

Valgkomiteen starter innstillingsarbeidet: – Mange gode kandidater

Fredag offentliggjør student.no hvilke kandidater som stiller til Arbeidsutvalget (AU) og Sentralstyret, men innstillingsarbeidet er langt fra ferdig for leder Tuva Aune Wettland og resten av valgkomiteen.

Frem til nå har vi jobbet med å få folk til å stille, mens vi fra nå av skal jobbe med å innstille. Det blir en pangstart med en del jobbing nå i påsken, så får vi for første gang på plass en innstilling i flere dager før landsmøtet begynner, sier Wettland.

Den tidlige innstillingen er en del av rutineendringene årets valgkomité har innført. Erfaringer fra tidligere år har vist at terskelen for å søke verv i NSO har vært for høy, mange har opplevd innstillingsprosessen som ubehagelig – noe Wettland var opptatt av å endre på.

Vi har gjort noen grep for å senke terskelen på å søke, og det ser ut som det har fungert bra. Vi har i alle fall fått gode tilbakemeldinger og mange gode kandidater, sier Wettland, og legger til at valgkomiteens innstilling tidligere kom under landsmøtet, noe som ga mindre rom for å motta det eventuelle budskapet om at man ikke er blitt innstilt under private omstendigheter.

– Mange kandidater

Tirsdag gikk fristen for å søke verv i AU og Sentralstyret ut for alle som vil bli vurdert og følgelig potensielt innstilt av valgkomiteen ut. Fredag offentliggjøres kandidatene. Wettland vil ikke røpe hvor mange kandidater det er snakk om, men hun sier hun er svært fornøyd med antallet.

Det er mange gode kandidater, ikke bare til disse posisjonene, men også til de ulike komiteene – og der går jo ikke fristen ut før 13. april. Det blir veldig spennende å begynne arbeidet med å lese oppgavene deres, ringe referanser og ikke minst intervjue dem for å prøve å sette sammen det vi mener blir en best mulig ledelse for NSO det kommende året. 

AU består av seks medlemmer, mens Sentralstyret, som fra og med juli overtar den posisjonen Landsstyret har hatt, skal bestå av 13 medlemmer.

Valgkomiteen er opptatt av helheten når vi innstiller. Vi ønsker at både AU og Sentralstyret skal utfylle hverandre og kunne jobbe godt sammen hver for seg og kombinert de to organene sammen.

Verdifull erfaring

Wettland har selv vært studentpolitiker i to år, først som leder for Studentparlamentet ved HiOA og deretter som fagligpolitisk ansvarlig i AU. Hun beskriver årene som de artigste hun har opplevd.

Det var virkelig en utrolig artig, trivelig og god tid. Jeg hadde det som plommen i egget! Og det selv om jeg hadde noen runder der jeg ble utslitt, og som rett og slett var beinharde. Da lærte jeg mye om meg selv som jeg er glad for å ha erfart i dag, forteller Wettland.

– Hva er det beste med studentbevegelsen?

– Det er følelsen av å jobbe med noe viktig som berører mange mennesker. I tillegg får man en helt unik erfaring som er veldig god å ha med seg videre inn i arbeidslivet.

– Og hva er det dårligste?

– Vi forventer supermennesker, og er for dårlige til å gi rom til at man skal leve et liv ved siden av studentpolitikken. Det blir usunt i lengden. 

– Trenger flere engasjerte studenter
Wettland håper flere vil benytte seg av muligheten til å søke verv i NSO, eller i det minste begynne å engasjere seg i studentpolitikken.

– NSO mister troverdighet hvis vi kun består av et lite knippe studenter som påstår å representere over 200.000 stykk. Hvis vi skal ha legitimitet må studentene være involvert i politikken vår, sier hun oppfordrende.

– Bare send inn kandidatskjema – det føles skummelt der og da, men bare vent og se, etter et par måneder kan man ikke skjønne hvorfor man ikke har gjort dette før!

Hun legger til at hun er usikker på om hun noen gang kommer til å gjøre noe som er så gøy som å heltidsengasjere seg i studentpolitikken igjen.

– Hva er ditt største øyeblikk som studentpolitiker da?

Av den mer seriøse sorten var når jeg var i radiodebatt mot Torbjørn Røe Isaksen og klarte å få ordet først hver gang, som gjorde at alt han sa var: «Her er vi helt enig med NSO». På den litt mer useriøse fronten synes jeg det var veldig stort å bli kjørt hjem i statsrådbil sammen med Kristin Halvorsen etter at vi hadde vært i Dax 18 sammen, smiler hun.

Del dette