Du er her: Student.no > Nyheter > Massiv motstand mot skolepenger

08.10.2014

Massiv motstand mot skolepenger

Film fra Khrono

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen var på UiO for å presentere langtidsplanen for høyere utdanning. Der ble han møtt med en horde aksjonerende studenter.

Rundt 100 tilhengere av gratisprinsippet møtte opp da Norsk studentorganisasjon arrangerte aksjon mot innføring av skolepenger for internasjonale studenter. NSO-leder Anders Kvernmo Langset er fornøyd med oppmøtet.

– Vi er oppgitte over at regjeringen bevisst går i mot Stortinget og i år igjen fremmer forslag om skolepenger. Men vi tar selvfølgelig kampen i år også, og denne aksjonen viser klart hva studentene mener om saken.

Les også: Overkjører Stortinget – regjeringen vil ha skolepenger

 

SPORTY REKTOR: Rektor ved UiO, Ole Petter Ottersen, protesterte mot skolepenger sammen med leder ved studentparlamentet, Marianne Andenæs. Foto: Studentparlamentet ved UiO
SPORTY REKTOR: Rektor ved UiO, Ole Petter Ottersen, protesterte mot skolepenger sammen med leder ved studentparlamentet, Marianne Andenæs. Foto: Studentparlamentet ved UiO

– Vanskeligere å jobbe internasjonalt

Også rektor ved UiO, Ole Petter Ottersen, møtte opp på aksjonen.

– En innføring av studieavgift er en dårlig idé og et angrep på gratisprinsippet i høyere utdanning. Det hindrer Norge i å ta et globalt ansvar for kunnskapsutvikling og det gjør det vanskeligere å jobbe mer internasjonalt, slik regjeringen også ønsker vi skal. Jeg er bekymret for at vi vil gå glipp av talenter som kan bidra positivt til studiemiljø og forskningsresultater, sier Ottersen.

Torbjørn Røe Isaksen svarte ikke på tiltale, og nevnte ikke skolepenger med et ord under sin presentasjon av langtidsplanen.

Kutter 80,5 millioner – studentene må betale

Kvernmo Langset viser til regjeringens forslag til statsbudsjett, som kutter 80,5 millioner kroner til universitetene og høyskolene. Disse pengene kan institusjonene hente inn igjen ved å innføre skolepenger for internasjonale studenter fra land utenfor EU/EØS.

– Det er usolidarisk at internasjonale studenter må betale for regjeringens kutt, og det er et forslag som går helt i mot prinsippet om at all utdanning i Norge skal være gratis, sier Kvernmo Langset. Han mottar massiv støtte fra studentledere over hele landet.

 

VARM VELKOMST: Studentene møtte Torbjørn Røe Isaksen med klart budskap: Nei til skolepenger! Foto: Anders Kvernmo Langset
VARM VELKOMST: Studentene møtte Torbjørn Røe Isaksen med klart budskap: Nei til skolepenger! Foto: Anders Kvernmo Langset

Frykter dominoeffekt

– Erfaringer fra Europa viser en dominoeffekt der skolepenger for internasjonale studenter er første steg på veien til skolepenger for alle. Forslaget truer derfor alle studenter, sier Kvernmo Langset, og legger til at NSO av den grunn tok med to meter høye dominobrikker til aksjonen.

– Ved forrige budsjettforhandling reddet Stortinget, med Venstre og Krf i spissen, regjeringen fra dette dårlige forslaget. Vi regner med de er prinsippfaste også i år, og sørger for at dette forslaget ikke blir en realitet, avslutter NSO-lederen.

Les mer på stoppskolepenger.no, og/eller følg oss på Facebook

Del dette