Du er her: Student.no > Nyheter > Likestillingsforkjemperen

06.02.2015 (oppdatert 05.02.2015)

Likestillingsforkjemperen

Johanne Vaagland har vært studentpolitiker i et halvt år, men har allerede rukket å så noen politiske frø hun nå begynner å se knoppene på. Blant annet vil hun opprette en pris som skal deles ut til den studentorganisasjonen som er best til å inkludere internasjonale studenter.

Prisen skal forhåpentligvis bestå av 10.000 øremerkede kroner, som er ment til videre tiltak for å inkludere internasjonale studenter, skriver Studvest.

Det er litt administrativt som står igjen ennå for å gjøre prisen til en realitet, men det ser ut som vi skal få det til. Vi vet ikke helt omfanget ennå, men det er veldig gøy å få lov til å jobbe med å utvikle ideen videre, sier Vaagland, internasjonalt-, miljø- og likestillingsansvarlig ved SP-UiB.

Men det er ikke bare internasjonale studenter Vaagland jobber med å inkludere. For henne er mangfold en hjertesak uansett – og spesielt likestillingskampen får det lysende engasjementet til å brenne. Hun skrev blant annet bacheloroppgave om kjønnskvotering i næringslivet.

Jeg synes kjønnsbalanse er viktig, og det provoserer meg at det finnes ulike samfunnsstrukturer som legger opp til at kjønn skal være sånn og sånn, og dermed legger føringer på hvordan vi blir. Vi ser det godt på kjønnsbalansen blant studenter, det er noen studier som fylles opp av flest fra et kjønn, sier hun, og legger til at det ikke bare er med kjønn man kan se slike skiller, men også med minoritetsgrupper.

Vil se flere engasjerte studenter

Vaagland ble valgt inn som AU-medlem av studentparlamentet våren 2014, og begynte sin karriere 1. juli i fjor. Hun håper flere vil gjøre som henne, og engasjere seg i studiehverdagen sin.

Jo flere, jo bedre – vi trenger mange kloke hoder! 

– Har du noen råd til studenter som vil engasjere seg?

Det er jo individuelt hva som fungerer, men det er jo viktig å ha et engasjement. Jeg har alltid vært interessert i politikk, og ble først aktiv i SAIH før jeg stilte til valg i fjor. Mitt råd er å huke tak i noen som driver med det du synes er gøy!

 – Hva er det beste med studentbevegelsen da?

Samholdet og engasjementet, og å møte andre engasjerte studenter som kjemper for det samme som deg selv. Jeg finner mye motivasjon i andres engasjement, sier Vaagland, men legger også til at det ikke er alt som er like positivt med studentbevegelsen:

Ting tar tid, også i studentpolitikken. Man må være tålmodig, og det kan være litt kjedelig innimellom, for man vil jo helst få til så mange som mulig. Det er kanskje en fordel med å sitte i to år, at man får sett flere saker gjennom.

Tar mye tid

Og studentpolitikken tar ikke bare lang tid, det tar også mye tid. Det siste halve året har Vaagland brukt det meste av sin våkne tid på kjempe for økt mangfold blant studenter.

Det går i studentpolitikk altså, det er det jeg synes er mest gøy akkurat nå. I tillegg til AU sitter jeg jo også i styret til SAIH og internasjonal komité i NSO. Det går litt over i hverandre, forteller hun, som har tatt pause fra lesing av sakspapirer for å snakke med student.no.

Hvilke sakspapirer hun leser? Landsstyrepapirene til NSO, selvfølgelig. Selv om hun ikke sitter i landsstyret.

Jeg liker å følge med på hva som skjer selv om jeg ikke sitter i landsstyret selv. Jeg skal straks fordype meg litt ekstra i forslag til forskningspolitisk plattform.

– Hva er ditt største øyeblikk som studentpolitiker?

Det er litt vanskelig å svare på siden jeg bare har hatt et halvt år på meg, og derfor venter på at sakene mine skal bli fullført. Men vi har vært flinke til å inkludere internasjonale studenter i min periode, og selv om det selvfølgelig er et langtidsperspektiv i det også er det veldig fint å få tilbakemeldinger på at jobben vi gjør blir lagt merke til.

 

TELL ME ABOUT AFRICA: 13. november arrangerte SP-UiB med Johanne Vaagland i spissen et arrangement der internasjonale studenter fortalte om sine land.
TELL ME ABOUT AFRICA: 13. november arrangerte SP-UiB med Johanne Vaagland i spissen et arrangement der internasjonale studenter fortalte om sine land.

– Blir glad når ting går bra

– Hva gjør deg glad, Johanne?

Jeg blir glad når ting går bra, for eksempel hvis jeg har jobbet med å planlegge et arrangement og det ender med et bra resultat der folk koser seg. For eksempel arrangerte vi «Tell me about Africa» i november, der vi inviterte internasjonale studenter fra Afrika til å fortelle om sine land i TedTalks-stil. På den måten fikk vi satt fokus på hvordan mediene portretterer Afrika, med mål om å få fram hvordan det egentlig er, hvordan studentene selv vil presentere sine land. Det ble en kjempesuksess, og i ettertid har jeg vært i kontakt med andre medlemslag i NSO som vil arrangere det samme selv. Det gjør meg veldig glad, og driver engasjementet mitt videre. 

– Hva gjør deg sint?

Jeg blir forbanna hvis noen påstår at likestillingen i Norge har gått for langt. Man hører jo sånt innimellom, selv om det er så mange ting som tyder på at det ikke er tilfelle, sier likestillingsentusiasten.

– Til slutt – du er statsminister for en dag, hva gjør du?

– Jeg ville bygget mange studentboliger og økt studiestøtten slik at studenter slipper å ha deltidsjobb. Og i den grad det er noe Norges statsminister kan fikse, ville jeg jobbet for å sikre alle jenter i hele verden tilgang på utdanning. Det er et utrolig viktig tiltak mot fattigdom, vold, befolkningsvekst og så videre. Hvis jeg kunne jobbet utover kvelden også, hadde jeg reversert et par ting denne regjeringen har innført – for eksempel hadde jeg trukket forslaget om å straffe de som hjelper tiggere!

Del dette