Du er her: Student.no > Nyheter > Internasjonal støtte til NSOs kamp om #stoppskolepenger

21.10.2014

Internasjonal støtte til NSOs kamp om #stoppskolepenger

STØTTER NSOS KAMP: Alle de nasjonale nordiske og baltiske studentorganisasjonene støtter NSOs krav om #stoppskolepenger.
STØTTER NSOS KAMP: Alle de nasjonale nordiske og baltiske studentorganisasjonene støtter NSOs krav om #stoppskolepenger.

Fagligpolitisk ansvarlig Therese Eia Lerøen og internasjonalt ansvarlig Helge Schwitters deltok på Nordiskt Ordförande Möte (NOM) i Riga i helgen. Tema var anerkjennelse av realkompetanse, men den norske regjeringens forslag om skolepenger fikk også fokus.

NOM er et regionalt nettverk for studentorganisasjonene i Norden og de baltiske landene. NOM har møter to ganger i året, for å sette fokus på ulike temaer og dele erfaringer med studentpolitikere som møter like utfordringer i sine hjemland.

Det er veldig gøy å møtes på tvers av landegrenser og se hvor like saker vi er opptatt av. Vi jobber ofte med de samme sakene, bare opp mot en annen regjering og et annet parlament. Vi fikk noen nye ideer på hvordan vi konkret kan jobbe med saker, sier Eia Lerøen, og legger til at NOM har vedtatt at de vil være nettopp et regionbasert nettverk slik at man kan gå dypere ned i politiske saker heller enn bredere.

Jeg skal for eksempel holde kontakten med den estiske studentorganisasjonen, Eesti Üliõpilaskondade Liit (EÜL), fordi de nevnte påstått mastersyke, digitalisering av høyere utdanning og studiepoeng gitt kun basert på én avsluttende eksamen som noen av sine hovedutfordringer. Det er jo veldig likt det vi jobber med også!

– Anerkjennelse av realkompetanse gir økt tilgang

I helgen diskuterte studentorganisasjonene i hvilken grad deres respektive land anerkjenner realkompetanse.

Ifølge OECD er Norge og Finland blant de landene i verden som gjør aller mest for anerkjenne realkompetanse, i og med at vi blant annet gir poeng for folkehøgskole og gir mulighet til å ta høyere utdanning basert på arbeidserfaring. Men de finske studentene fortalte at dette ikke fungerer i praksis, og den siden av historien får vi jo ikke alltid se når vi bare baserer oss på statistikk. Det var veldig interessant å høre hvordan andre land håndterte dette, sier Eia Lerøen.

Jeg mener vi må være kritiske til akkurat hvilken realkompetanse som skal anerkjennes, men det er viktig at vi gjør utdanning mer tilgjengelig ved å verdsette både lønnet og ulønnet arbeid og annen kompetanse som en vei inn. Det gir flere muligheten til å studere, fortsetter hun.

NOM vil også stoppe skolepenger

Under møtet vedtok også studentpolitikerne enstemmig en resolusjon om å stoppe skolepenger for internasjonale studenter i Norge. Den kan du lese her.

Også på dette området var det fint å kunne dele erfaringer med andre. Finland har jo blant annet allerede innført skolepenger, men er nå på retrett, avslutter Eia Lerøen.

Del dette