Du er her: Student.no > Nyheter > Gratulerer med den internasjonale studentdagen.

17.11.2019

Gratulerer med den internasjonale studentdagen.

I dag, 17. november, feirer studenter over hele verden Den Internasjonale Studentdagen. Årets feiring markerer 80 år siden studentprotesten i Praha, der åtte studenter og en professor ble drept av nazister i et forsøk på å kvele demonstrasjoner og motstand mot okkupasjonsmakten. 

Denne dagen handler om å markere hvor viktig utdanning og studenter er for utvikling i samfunnet. At despoter og tyranner angriper studenter og akademia for å få makt viser hvor redde de er for kunnskap, og hvor stor makt det kan være i utdanning, sier leder av Norsk studentorganisasjon Marte Øien.  

I dag ønsker NSO å benytte anledningen til å rette søkelys på hvor viktig det er med internasjonalisering og samarbeid mellom land. Statsråd Iselin Nybø har ytret et ønske om at femti prosent av alle studenter skal ha reist på utveksling, og Europaparlamentet ønsker å tredoble støtten til utvekslingsprogrammet Erasmus+. Mer utveksling skal gi studentene bedre kulturell forståelse, sørge for internasjonal kompetanse til arbeidslivet, og øke kvaliteten på utdanningen gjennom ny innsikt og perspektiver.

De færreste av dagens studenter vet hvordan det er å leve i et Europa delt av en mur. Samarbeid og utdanning er helt nødvendig for å bryte ned barrierer og bygge broer. Sammen kjemper vi for mer samarbeid på tvers av grenser for en bedre verden. Det er kun om vi jobber sammen at vi finner de gode løsningene vi trenger for fremtiden, sier Øien. 

Denne dagen ble først markert i 1941 som en politisk uavhengig markering til støtte for de ni studentene som ble henrettet i 1939. Siden da har dagen blitt markert for å skape oppmerksomhet rundt studenters sosiale, akademiske og økonomiske rettigheter. 

Det er viktig å huske på alle studentene som har kommet før oss og hvilke kamper mange av de har kjempet for at vi har de rettighetene vi i dag ofte kan ta for gitt. Det er et resultat av mange år med kamp, og vi skal kjempe videre for å gi alle studenter de beste mulige forutsetningene for å lykkes på studiene, forteller Øien.

Del dette