Du er her: Student.no > Nyheter > Gratulerer med dagen, alle studenter!

17.11.2016

Gratulerer med dagen, alle studenter!

I dag feirer vi den internasjonale studentdagen, som den er blitt siden 1941. I år markerer vi vår støtte til Fund our Future som er en global studentkampanje med fokus mot stadig høyere studieavgifter og kutt i offentlig finansiering av høyere utdanning.

Dette er noe norske studenter mener er viktig samtidig som vi kjemper for en bevaring av gratisprinsippet og lovfestet lik rett til utdanning i Norge.

«Fund our Future er en kampanje med hensikt om å føre studentbevegelsen sammen på tvers av landegrenser. Vi ønsker å samle en global studentstemme for å stå opp mot skolepenger og kutt i høyere utdanning.» – Sier Marianne Andenæs.

Denne dagen ble først markert i 1941 som en politisk uavhengig markering for studenter til støtte for ni studentdemonstranter som ble henrettet i Praha den 17. november i 1939. Siden da har dagen blitt minnet, markert og feiret ved å fokusere på den sosiale og demokratiske påvirkningen studenter og studentaktivisme har hatt for å promotere studenters sosiale, akademiske og økonomiske rettigheter som lik tilgang til utdanning. I år er fokuset for den internasjonale studentdagen en global markering mot økende avgifter og stadige kutt i finansieringen av høyere utdanning, dette under kampanjen #Fundourfuture etter initiativ fra European Students Union.

Tidligere i vår var studenter fra alle verdens kontinenter samlet i Bergen for å danne grunnlaget til en global studentstemme. Norsk studentorganisasjon har i flere år vært initiativtaker til global studentmedvirkning. Dette resulterte i The Bergen Declaration som er et dokument som skisserer noen av de felles utfordringene vi har som studenter. Temaer rundt finansiering var et tilbakevendende moment og dannet grunnlaget for arbeidet frem mot en global studentorganisasjon og kampanjen #FundOurFuture.

«Den internasjonale studentdagen markeres rundt omkring i landet, med flere ulike arrangementer av NSOs medlemslag. NSO håper og tror at denne dagen vil bli en årlig festdag hvor vi blant annet kan feire gratisprinsippet og lik rett til utdanning.» – avslutter Andenæs.

Vår medstudenter i andre land opplever store kutt i finansiering til høyere utdanning eller økning av studieavgift og skolepenger. Ved å ta del av kampanjen viser vi både solidaritet til de studentorganisasjonene som opplever dette, samtidig som at vi bidrar til å fremme hvorfor gratis høyere utdanning er så viktig. Med dette håper vi at norske myndigheter også ser hvor viktig gratis utdanning er og ønsker å verne om gratisprinsippet i fremtiden.

I de to foregående år har Norsk studentorganisasjon markert dagen ved blant annet å ha rettet fokuset mot studenters psykiske helse og fremhevet hvordan internasjonale studenter og forskere er en berikelse for norsk høyere utdanning.

For å delta på kampanjen kan du gjøre følgende:

  1. Bytt ditt profil- og forsidebilde på Facebook og Twitter til den ofisielle logoen og forsidebildet.
  2. Tweet en av de foreslåtte tweetene på nettsiden eller skriv din egen.
  3. Del ut og spre fakturaene rundt på campus for å skape oppmerksomhet rund kampanjen.
  4. Last ned og print ut plakatene og bruk instagramrammene. Del bilder på sosiale medier med både #FundOurFuture og #Gratisprinsippet.
  5. Signer og del oppropet.
Del dette