Du er her: Student.no > Nyheter > Gratulerer med dagen alle studenter

31.10.2019

Gratulerer med dagen alle studenter

Faksimile fra Bergens Tidende 31. oktober og 2 november 1936
Faksimile fra Bergens Tidende 31. oktober og 2 november 1936

I dag, 31. oktober, er det 83 år siden den norsk studentbevegelse ble stiftet. Siden har studentbevegelsen stått på for studentenes faglige, økonomiske og sosiale rettigheter.

På denne dagen i 1936 samlet det seg 200 personer i Bergen fra studentersamfunnene i Ås, Oslo, Trondheim og Bergen for å stifte den første nasjonale studentorganisasjonen. Selve stiftelsesmøte ble arrangert i Vikinghallen ved bryggen i Bergen

På stiftelsesmøte valgte de ut et styre på 7 personer fra byene som kom til dette møtet. I tillegg vedtok de at «stiftelsesdagen skal bli feiret den 31. oktober». Under møte vedtok de også at «Der skal minst hvert tredje år holdes studenter møte og det første skal holder i 1937». Stiftelsesmøtet vedtok også «Det blev vedtatt å sende statuttene til hvert enkelt studentsamfunn, hvor de så skal behandles på reguler vis».

I dag er det en stor dag for norske studenter. NSO og mange dyktige personer har sørget for at norske studenter blir lyttet til og har fått store og små gjennomslag siden stiftelsen i 1936. Jeg er ydmyk over å ha overtatt stafettpinnen etter så mange dyktige personer og lede studentbevegelsen inn i fremtiden. Tilslutt er det bare en ting å si til alle, gratulerer med dagen, sier Marte Øien, leder av Norsk studentorganisasjon.

Nettsaken er skrevet av OD-elev Marius Skistad Nielsen
Kilde Bergens Tidende 31. oktober og 2 november 1936

 

 

 

Del dette