Du er her: Student.no > Nyheter > Første statsbudsjettlekkasje positiv for studentene

30.09.2014 (oppdatert 08.10.2014)

Første statsbudsjettlekkasje positiv for studentene

Anders Kvernmo Langset, leder i NSO (Foto: NSO).
Anders Kvernmo Langset, leder i NSO (Foto: NSO).

Lekkasjer fra statsbudsjettet viser at sykmeldte studenter med deltidsjobb fra neste sommer vil få sykestipend fra Lånekassen, slik kun heltidsstudenter har fått tidligere.

– Det har vært et viktig krav fra NSO i mange år. Det er ikke holdbart at studenter som blir syke blir straffet økonomisk ved at de mister retten til sykestipend fra Lånekassen hvis de mottar sykepenger fra NAV, sier Anders Kvernmo Langset, leder i NSO.

Omgjøringen vil føre til at antall mottakere av sykestipende vil øke til over det dobbelte, skriver Khrono.

Stipendet forbedret i 2014 også

Fra 2014 ble reglene endret slik at man ikke trenger å være 100 % sykmeldt for å motta sykestipend, men kan få graderte stipend fra man er 50 % sykmeldt. Egne regler gjelder for kronisk syke.

— Forslaget innebærer at studentene kan kombinere sykepenger fra folketrygden med sykestipend fra Lånekassen, slik at sykestipendbeløpet vil bli redusert tilsvarende beløpet som utbetales fra folketrygden. En student som for eksempel kun mottar basisstøtte fra Lånekassen på 9.785 kroner per måned og får en månedlig ytelse i sykepenger fra NAVpå 4.000 kroner, vil kunne få 5.785 kroner gjort om til sykestipend per måned, sier stortingsrepresentant Henrik Asheim til Khrono.

Regjeringen har vurdert ekstrakostnaden for staten til å bli 12,7 millioner kroner.

NSOs budsjettkrav er klare

Kvernmo Langset er spent på hvordan helheten i statsbudsjettet blir.

– Vi ønsker primært bygging av 3000 studentboliger i året, og en studiestøtte på 1,5 G fordelt over 11 måneder. I tillegg er vi veldig opptatt av hvordan pengene i universitets- og høyskolesektoren skal brukes. NSO ønsker tydelige prioriteringer for sektoren og en offensiv satsing på kunnskap for fremtiden i årets budsjett,  sier han.

Statsbudsjettet legges frem 8. oktober.

Les mer om NSOs krav her.

Del dette