Du er her: Student.no > Nyheter > Finansministeren besøkte studentene – deler bekymring for boligmarkedet

29.05.2015 (oppdatert 05.06.2015)

Finansministeren besøkte studentene – deler bekymring for boligmarkedet

Finansminister Siv Jensen gjestet fredag landsstyremøtet til Norsk studentorganisasjon (NSO). Dette er første gangen finansministeren besøker NSO, og det var stor interesse for å stille Jensen spørsmål etter hennes tale.

Statsråden fokuserte på behovet for utdanning og kunnskapsutvikling for å være forberedt på omstilling av norsk økonomi og for å sikre våre velferdsbehov.

I sin introduksjon utfordret NSO-leder Anders Kvernmo Langset regjeringen på at studenter som prøver å leve på bare studiestøtten, går ca. 3800 kroner i minus per måned, i følge Studentbudsjettet for 2014. (sett inn link). Det gjør at studenter flest jobber parallelt med å ha  et fulltidsstudium, og jobber mer enn medstudenter i Danmark og Sverige. Hva vil regjeringen gjøre for å bedre studentøkonomien?

  • Vi har bygget 2000 studentboliger årlig og vi vil gjøre det mulig å bygge flere boliger raskere, svarte ministeren.

Ministeren var mindre tydelig på lovnader om økt studiestøtte.

  • Vi har sagt at vi skal heve støtten utover pris- og lønnsvekst og har begynt å levere på dette. Her fikk studentene ett løft i årets statsbudsjett. Nå skal regjeringen forhandle om neste års budsjett, sa Jensen.

I sin tale til studentene tok også Jensen opp behovet for fleksibilitet for boliglån for nyutdannede som skal inn på boligmarkedet. Det er også NSO positive til.

  • Her er det min klare mening at bankene burde vurdere din fremtidige inntekt og mulighet for å betjene et lån, fremfor bare din egenkapital og studiegjeld, sa Jensen.

NSO-lederen avsluttet med å ønske finansministeren lykke til i arbeidet frem mot høstens statsbudsjett, og brukte anledningen til å overlevere en kopi av NSOs statsbudsjettkrav om økt studiestøtte og flere studentboliger.

  • Det er veldig bra at finansministeren deler våre bekymringer når det kommer til det pressede boligmarkedet samt studentenes psykiske helsesituasjon. Vi venter i spenning på høstens statsbudsjett, og ser frem til konstruktiv dialog med regjeringen om hvordan vi kan bedre disse punktene, sa Langset

Finansministeren fikk også en pepperbøsse med NSO-logo:

Vi håper studentene kan bidra med litt krydder i hverdagen som finansminister, avsluttet NSO-lederen.

Del dette