Du er her: Student.no > Nyheter > Departementet snur – dropper forslaget om å avvikle styret i Lånekassen

18.04.2015

Departementet snur – dropper forslaget om å avvikle styret i Lånekassen

Etter press fra Norsk studentorganisasjon (NSO), ANSA og Elevorganisasjonen (EO), har regjeringen besluttet å beholde styret i Lånekassen, der både elevene og studentene er representert. Nyheten slapp statssekretær Bjørn Haugstad under studentenes spørretime på NSOs landsmøte denne helgen.

 – Det er et viktig prinsipp at studentene og elevene skal være de som bestemmer over egne velferdsordninger. Derfor reagerte vi sterkt da KD foreslo å legge ned styret i Lånekassen, sier Benjamin Skiaker Myrstad , leder av EO og Anders Kvernmo Langset , leder av NSO.

Departementet ønsket å se på muligheten for erstatte styret med et brukerråd, slik at de kun måtte forholde seg til direktøren i Lånekassen når viktige beslutninger skulle tas. De ville opprette halvårlige møter med elev- og studentorganisasjonene.

Benjamin Skiaker Myrstad (leder av EO) og Anders Kvernmo Langset (leder av NSO).  – Studentene har vært med på å styre Lånekassen siden opprettelsen i 1947. Forslaget ville i realiteten bety en svekking av den medbestemmelsen studenter og elever har over hvordan Lånekassen skal fungere, sier Myrstad og Langset. – Vi er glade for at departementet har lyttet til oss og tatt våre tydelige tilbakemelding på alvor. Vi ser frem til å snakke videre med departementet om hvordan vi kan gjøre styret i Lånekassen best mulig i fremtiden, sier de unge lederne.

Den gledelige Nyheten om at departementet dropper forslaget kom fra statssekretær Bjørn Haugstad under studentenes spørretime på NSOs landsmøte på Lillestrøm denne helgen. Han vikarierte for kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, som for tiden er i pappaperm.

Forslår lovendring om NOKUT-styret
Haugstad hadde ikke tatt med pengesekken, men kunne også fortelle at regjeringen følger NSOs innspill og foreslår en lovendring for å sikre god representasjon i styret til Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningene (NOKUT).

Etter at Kunnskapsdepartementet ba NSO om å foreslå to representanter til NOKUT-styret i oktober i fjor, ombestemte de seg uten forvarsel. Kun én av representantene ble tatt opp i styret, slik Universitas tidligere har omtalt. Den andre plassen skulle gå til Organisasjonen for norske fagskolestudenter (ONF).

Bjørn Haugstad spørretimen LMNSONSO reagerte kraftig på KDs valg om å fjerne den ene representanten fra NSO. Fagskolestudentene representerer rundt 16 000 studenter, mens NSO representerer rundt 240 000 studenter, og NSO mener det er flere grunner til at begge organisasjonene må ha faste representanter i NOKUT-styret.

– Vi representerer klart forskjellige sektorer, og har forskjellige interesser, sier Langset.

NOKUT er et faglig uavhengig forvaltningsorgan, som skal bidra til at samfunnet har tillit til kvaliteten i norsk utdanning. Langset mener det største problemet om NSO ikke skulle ha vararepresentant, at store avgjørelser kan bli gjort uten at de 240 000 studentene ved universiteter og høyskoler rundt omkring i landet blir representert.

Det er bra at departementet tar tilbakemeldingene våre på alvor. Vi forventer at Stortinget støtter lovendringen, slik at både fagskolestudentene og NSO er sikret representasjon i NOKUTs styre. Det er viktig for å gi NOKUT legitimitet i utdanningssektoren, avslutter han.

Del dette