Du er her: Student.no > Blogg > #Famomstatsbudsjett > Fam kommenterer – MDGs alternative statsbudsjett 2020

03.12.2019

Fam kommenterer – MDGs alternative statsbudsjett 2020

Hadde MDGs alternative statsbudsjett vært Norges budsjettet for 2020 ville studentene blitt budsjettvinnere. I fjor roste jeg MDG raust for et veldig godt alternativ til statsbudsjettet og jeg kunne nok bare kopiert fjorårets kommentar i år også. 

MDG viser at de har forståelse både for studentenes økonomiske situasjon og bosituasjonen. Som eneste parti knytter de studiestøtten til grunnbeløpet i folketrygden (G). Hvis dette hadde blitt vedtatt betyr det at studiestøtten automatisk ville blitt justert på lik linje med lønnsutviklingen til yrkesaktive. Ser vi studiestøtten i et historisk perspektiv har den ligget på alt mellom nesten 1,6 G og 1,1 G. Å feste studiestøtten til grunnbeløpet vil gi en forutsigbar økonomisk støtte til studentene, som gjør at vi slipper å måtte kjempe for noe så enkelt og nødvendig som en prisjustering ved hvert statsbudsjett. 

NSO krever at studiestøtten skal knyttes og økes til 1,5 G. MDG går ikke helt dit, men stopper i år på 1,3 G. Det er lov å håpe på at dette er begynnelsen på en ny opptrappingsplan for å sikre en god studiefinansiering for studentene. Og for den enkelte student betyr det en økning på nesten 9000 kroner i året. 

Videre finansierer MDG tilskudd til 3000 studentboliger. Skal vi klare å dekke behovet for studentboliger i Norge er det nødvendig å ha en stor satsing over lengre tid. Der skal det også sies at regjeringen allerede har gjort veldig mye, men når økningen i studenttallet også har vært veldig stor i samme tidsperiode gjør det dessverre ikke veldig mye med dekningsgraden som fortsatt ligger på 14,5 prosent. 

MDG blir også en av få partier som reverserer fjorårets stipendkutt. Det er godt nytt for alle studenter som tar årsstudium, etter- og videreutdanning og for de som ikke valgte rett når de begynte å studere første gang. I tillegg kommer MDG med flere spennende satsinger som vil være til stor hjelp for veldig mange studenter. Det er rett og slett et budsjett vi kunne sprettet champagnen for.  

MDGs viktigste prioriteringer:

  • Knytte studiestøtten til grunnbeløpet i folketrygden og heve studiestøtten til 1,3G,  252 millioner.
  • 3000 studentboliger, 55,6 millioner.
  • Reversere stipendkuttet, 513 millioner.
  • Students at risk til permanent ordning.
  • Prøveprosjekter for samlokalisering av eldre og studenter, 25 millioner.
  • Bevilger statlig støtte til psykologtjeneste for studenter som i dag finansieres gjennom semesteravgift, 50 millioner.
Del dette