Du er her: Student.no > Blogg > #Famomstatsbudsjett > Fam kommenterer – SVs alternative statsbudsjett 2020

26.11.2019 (oppdatert 03.12.2019)

Fam kommenterer – SVs alternative statsbudsjett 2020

Fra min side tar jeg imot SV sin new deal like godt som det amerikanske folk tok imot F. D. Roosevelt på 30-tallet. For studentene og høyere utdanning har den mye bra, og satsinger vi gjerne skulle likt å sett fra flere partier. 

For det første begynner SV å øke studiestøtten. I denne omgangen øker de studiestøtten til 129 815 kroner, 1,3 ganger grunnbeløpet i folketrygden (G). Når dagens studenter går over 5000 kroner i minus i måneden er det ingen tvil om at Audun Lysbakkens ekstra midler ville kommet godt med. I og med at SV har lovet studentene hele 149 787 (1,5 G)  i studiestøtte i året anser jeg dette kun som det første skrittet på veien dit. 

Videre gir SV studentene både 3000 studentboliger og de henger seg på reverseringsballen Rødt startet bare et par dager tidligere ved å reversere stipendkuttet som er innført.Selvom SV lover ny grønn deal,  får studentsamskipnadene male de 3000 nye studentboligene i nøyaktig hvilken farge de vil,mens utdanningsinstitusjonene våre derimot skal være grønne.

Det SV gjør med studiestøtten er å begynne arbeidet for å sikre at staten tar et større ansvar for å gi alle like muligheter til å ta høyere utdanning. Studiestøtten er det viktigste kravet for studentene i statsbudsjettet, og når vi ser et parti på stortinget som begynner arbeidet med å innfri det de har lovet velgerne er det en stor glede. 

For studentenes del er det kanskje ikke det mest revolusjonerende, men sett fra Europa var ikke FDR sin New deal i USA det heller. Men det er ingen tvil om at SV svarer på et stort behov hos studentene. 

SVs viktigste prioriteringer: 

  • Økt basisfinansiering i høyere utdanning, 300 millioner
  • Forskningsrådets grønne forskning, 500 millioner
  • Økt studiestøtte til 1,3G, 130 millioner
  • Totalt 3000 studentboliger, 60 millioner
  • Reversere stipendkuttet, 225 millioner
Del dette