Du er her: Student.no > Blogg > Statsbudsjett 2019 > Fam kommenterer – Rødts alternative statsbudsjett 2019

21.11.2018 (oppdatert 29.11.2018)

Fam kommenterer – Rødts alternative statsbudsjett 2019

Med sin fjonge tittel «Fordi det er mulig» viser Rødt: Ja, det er mulig å droppe dårlige forslag, som stipendkuttet til regjeringen. Både det og 4000 studentboliger er det bare å juble av. Likevel må jeg innrømme at jeg hadde litt større forventninger til Rødt sitt alternative statsbudsjett.

Etter at Rødt slapp sitt alternativ til statsbudsjettet ble det først nilesing for å finne ut om de hadde klart å reversere stipendkuttet til regjeringen, det klarte de. Dernest er det studentboliger og studiestøtte som stod i søkemotoren. På studentboliger leverer Rødt det høyeste antallet, med hele 4000 nye studentboliger. På studiestøtte er det derimot vanskelig å finne en noe. Rødt beholder den 3. uken i 11 måneders studiestøtte og prisjusteringen, men gjør ikke noe utover dette. 

I forhold til NSO sine egne statsbudsjettprioriteringer så er det ikke særlig mye mer av interesse i dette alternative. Det er selvsagt litt skuffende, men vi er glade for de prioriteringene som er blitt gjort på andre områder også. Tannhelse er en av de store prioriteringene til Rødt. Her deler de vårt syn på at denne faktisk tilhører kroppen, tro det eller ei, og at det er på tide at de blir behandlet deretter politisk. Forslaget består av en innføring av gratis tannhelse for alle opp til 25 år, og etter det en 40 % refusjon. Dette er gode nyheter for studenter, som gjør at den økonomiske bekymringen ved tannbehandling ikke blir så stor som nå. Studentenes helse- og trivsels undersøkelsen viste oss en reduksjon i årlig, eller oftere, bruk av tannlege.

Som skrevet i flere andre kommentarer så forstår vi at det har vært en utfordring og finne tilbake midlene regjeringen har tatt fra studentenes stipend. Vi mener likevel at det burde være mulig å ha to tanker i hodet på en gang. Da trenger vi partier som er villig til å satse på studentene, dette var en forventning i hvert fall jeg hadde til Rødt. «Fordi det er mulig».

Rødts satsinger:

  • 4000 studentboliger, 121,3 mill. kr
  • Reversere endringene i stipendet for studenter, 256,4 mill. kr
  • Tannhelse, 3 030 milliarder kr
Del dette