Du er her: Student.no > Blogg > BM70 > Komitéhelg i Warszawa

17.02.2016 (oppdatert 18.02.2016)

Komitéhelg i Warszawa

Seminaret om den globale studentstemmen i Bergen nærmer seg med på stormskritt og mye arbeid skal gjøres fram til da. Svetten begynner gradvis å dryppe fra pannen. Slapp av, jeg er sikker på at arrangementet kommer til å lykkes og at vi skal by studentbevegelsen på noe helt spesielt, men dette er et arbeid som er nytt for NSO.

BM70 logoHvordan skal vi få studenter fra alle kriker og kroker i verden til å møtes? Det er ikke bare å sende en mail til en ukjent studentpolitiker på en øy i Stillehavet og forvente umiddelbar positiv respons.

Heldigvis sitter ikke vi alene på en øy. I Jerevan forrige mai sto ESUs arbeidsgruppe for internasjonalt samarbeid (ICWG) opp fra de døde. Gruppa, som ledes av den spanske studentorganisasjonen CREUP, har som formål å knytte kontakter og inngå samarbeid utafor Europas grenser. Etter måneder med skypesamtaler og sporadiske treff på ESUarrangementer fikk vi endelig arrangert en arbeidshelg i Warszawa. En gruppe bestående av studentorganisasjoner fra Storbritannia, Polen, Tyskland, Frankrike, Østerrike, Spania og Norge skal grave i eget nettverk og foreslå en invitasjonsliste til Bergen. I tillegg har vi et seminarprogram å drøfte.

PSRP fra Polen har booket arbeidsrom til oss ved universitetet i Warszawa, et rom vi låser oss inne i inntil vi står klar med en mengde enigheter og konklusjoner på søndag. CREUP fra Spania leder programmet. NSO betaler for arrangementet med avsatte midler på ICWGbudsjettet. God europeisk arbeidsdeling med andre ord.

IMG_3670Aengus og jeg representerer NSO og har store forhåpninger. Denne gruppas arbeid blir helt essensielt for at BM70 skal bli vellykka. Nettverket vise seg å være stort. Frankrike har god kjennskap om studentorganisasjoner i det nordlige Afrika, Polen har jevnlig kontakt med de tidligere Sovjetstatene, Storbritannia er del av en organisasjon bestående av samveldelandene (les: tidligere kolonier) og Spania har mange venner i Latinamerika. Forslag til gjester flyr over bordet og kritiske spørsmål stilles: Er organisasjonen demokratisk? Hvor mange studenter er representert? Finnes det flere organisasjoner i landet? Kan deltakelsen skape konflikt med en annen organisasjon? Etter timer med diskusjon blir vi enige om en liste. Diskusjonene viser hvor vanskelig det er å komme til enighet oss europeiske organisasjoner i mellom. Det skal med andre ord bli spennende å se hvilke enigheter vi kan komme fram til når vi tar steget opp til et verdensomspennende nivå.

Møtet har også resultert i et utkast til programinnhold og nå er det opp til oss på kontoret å invitere. Selv om det er vi som har alt ansvar er det betryggende å vite at vi har en større gruppe organisasjoner i ryggen. Arrangement av denne typen har lett for å havne i en felle ved å være for eurosentrisk ,eller i vårt tilfelle ha for stort fokus på norske tiltak og innledere. I vårt videre arbeid skal vi derfor ta med oss alt vi kan få av innspill utenfra.

Med en øl i hånda på flyplassen satt jeg med en deilig følelse av en vellykka arbeidshelg. Få ting er mer motiverende enn å jobbe med folk som med et smil om munnen bestemmer seg for å fortsette å jobbe etter middag, på en lørdag. Låter slitsomt? Ja det er slitsomt, men slapp av, det ble også drukket et par øl i Warszawa.

Nå fortsetter arbeidet fra kontorene i Holbergsgate 1.

Del dette