Du er her: Student.no > Blogg > Statsbudsjett > KUF ringer julen inn med studentvedtak

16.12.2015

KUF ringer julen inn med studentvedtak

NSOs arbeidsutvalget møtte KUF-representantene fra Høyre, FrP, KrF og Venstre til kake på stortinget.
NSOs arbeidsutvalget møtte KUF-representantene fra Høyre, FrP, KrF og Venstre til kake på stortinget.

I dag vedtok Kirke- utdanning- og forskningskomiteen (KUF) på Stortinget kunnskapsbudsjettet for 2016. Ikke overraskende ble de gode studentvelferdsprioriteringene fra finans tatt med videre.

Etter en lang høst med høringer, debatter og diskusjoner om høyere utdanning som prioritet i statsbudsjettet for 2016 kan nå endelig julefreden senke seg. Vedtakene er fattet, og det er bare for Kunnskapsdepartementet å sette i gang med arbeidet når 2016 tikker inn. Med en svung av trønderrock sikret KUF et vedtak vi håper skal gjøre at vi i 2016 kan si «det går likar no».

NSOs arbeid med statsbudsjettet for 2016 har vært en lang og tøff prosess, og vi er nå veldig fornøyde med at vi kan lene oss trygt tilbake og si oss fornøyde med årets utfall. Vi har fått en lovnad om opptrapping til 11 måneders studiestøtte, vi har fått 2200 nye studentboliger og vi har øremerkede midler til arbeidet med psykisk helse. Et sterkt budsjett som vil bety mye, ikke bare for dagens studenter, men for studenter i en lang fremtid.

Til tross for mye positivt er det ikke til å stikke under en stol at det finnes skuffelser i årets budsjett. Vedtaket om å fase ut kvoteordningen slik den ligger i dag frykter NSO at kan få konsekvenser for studenter fra de rammede landene. Det er derfor vi i tiden fremover kommer til å sende sterke signaler til både stortinget og Kunnskapsdepartementet om at intensjonen bak ordningen må opprettholdes så langt det er mulig, og at Norge fortsatt skal spille en viktig rolle i arbeidet med utdanning som et virkemiddel for utvikling.

Et år i den politiske verden er ikke lenge. Det er faktisk nådeløst kort, og allerede før budsjettet for 2016 ble vedtatt har vi i NSO satt i gang vårt arbeid med Statsbudsjettet for 2017. NSOs sentralstyre vedtok på deres møte i starten av desember neste års politiske prioriteringer , og arbeidsutvalget klør nå etter å komme i gang med nettopp dette arbeidet. Vi ser frem til nok et år med tøffe diskusjoner, møter, media, lobby og høringer for å sikre at den positive satsningen på høyere utdanning, forskning og studentvelferden fortsetter også i fremtiden.

Takk til alle der ute som har bidratt i denne lange prosessen. Vi er evige takknemlig til alle både i studentbevegelsen og på stortinget som har vært med å sikre neste års budsjett. Den norske studentbevegelsen er sterk, og sammen får vi gjennomslag.

Jørgen

 

Del dette