Du er her: Student.no > Blogg > Skolepenger > Dagen derpå

09.10.2014

Dagen derpå

Regjeringen la frem sitt første ordinære budsjett i går. De serverte skolepenger for internasjonale studenter utenfor EØS-området til hovedrett. Lovnader om satsing på økt kvalitet og en bedring i studentøkonomien ble svart med kutt i basisfinansiering, 1500 studentboliger og rundt 200,- mer i mnd. per student.

Det regjeringen nå gjør er at de i år igjen går til Stortinget og foreslår en innføring av skolepenger. I fjor foreslo de en utredning med sikte på å innføre skolepenger, i år foreslår de en innføring gjeldende allerede fra høsten 2015 uten i det hele tatt å vise til en utredning. Regjeringen overkjører et allerede vedtatt forslag om nei til skolepenger og bryter med en av grunnsteinene i norsk høyere utdanning, gratisprinsippet.

Vi snudde oss om og satte i gang mobilisering av studenter og andre til aksjon mot skolepenger for internasjonale studenter. Kunnskapsministeren ble få timer etter møtt av nærmere 100 studenter og støttespillere på Universitetet i Oslo da han skulle legge frem langtidsplan for forskning og høyere utdanning.

Vi har mottatt flere støtteerklæringer fra ulike kanter som støtter vår sak om nei til skolepenger for å bevare gratisprinsippet. Veien videre har begynt å ta form og det blir en hektisk periode med møter og lobby. Vi skal jobbe målrettet og vi forventer at Stortinget også i år avviser forslaget til regjeringen. Med godt samarbeid tror og håper vi at vi kan overbevise Stortinget om at forslaget er like dårlig i år som i fjor.

– på vegne av hele arbeidsutvalget

Del dette